Training stage Nieuw Zeeland + Pre-Worlds

Afgelopen weken heb ik mogen doorbrengen in het verre nieuw Zeeland. Hier heb ik mogen trainen samen met Lilian De Geus en mogen mee varen bij de grote mannen tijdens de Pre-Worlds.

Volgend jaar februari vindt in Takapuna, Nieuw Zeeland het Wereld Kampioenschap RSX windsurfen plaats. Om ons alvast een beetje voor te bereiden voor dit event zijn we 3 weken gaan trainen op de locatie. Toen we de eerste dag aankwamen merkten we al snel dat het een moeilijke plek was om te varen. Het was een plek waar je tactisch moest varen en dus goed moest blijven nadenken over wat je volgende stap werd. Snelheid was hier dus niet het belangrijkste. De eerste paar dagen zijn we dus druk bezig geweest met het bespreken van tactieken. We waren niet de enigen die trainden in Nieuw Zeeland. We hadden gezelschap van de Chinezen, Jappaners en Koreanen waarmee we ook samen trainden.

Aangezien we met de buitenlandse teams samen trainden, volgden we het schema van de Chinezen. Dit was 5 dagen varen, 2 dagen vrij. Hiermee hadden we niet veel vrije tijd aangezien we die twee dagen vrij vaak erg moe waren. Wel zijn we nog een aantal dagen wezen mountainbiken, golfsurfen en de stad (Auckland) in geweest.

Na 2,5 week volop trainen en onwijs veel geleerd te hebben, was het tijd voor de Pre-Worlds. Een wedstrijd ter oefening voor volgend jaar. Ik heb hieraan meegedaan bij de volwassen mannen met het 9.5m2 zeil. Dit werd mijn eerste wedstrijd bij de mannen en ik had geen makkelijke race uitgekozen. ‘s Werelds allerbeste windsurfers deden hier aan mee. Denk bijvoorbeeld aan de Nederlandse Dorian van Rijselberghe en Kiran Badloe, die toevallig 1 en 2 van de wereld zijn. En ook de Chinees die de afgelopen World Cup in Miami heeft gewonnen deed mee.

De eerste dag begon gelijk zwaar. We hadden zo’n 25 knopen wind, met zoveel wind had ik nog niet eerder gevaren op de 9.5m2. Toch begon ik de eerste race best goed. Ik rondde de bovenboei met nog een heel aantal surfers achter me, helaas crashte ik in de downwind waardoor ik werd ingehaald en ook nog eens een gat in m’n zeil kreeg. De rest van de dag wist ik steady te blijven varen. De volgende dagen zouden makkelijker voor me worden met minder wind. Dit maakte het wel zwaar, maar dit was beter te handlen. Ik eindigde nog 2 races vlak achter 4-voudig Olympier Ivan Pastor.

Na 12 races en 4 dagen waren de races en ook mijn avontuur in Nieuw Zeeland voorbij. Ik finishte de Pre-Worlds als 17de. Met een tevreden blik kijk ik terug op de afgelopen weken.

Luc Schmitz

Luc Schmitz

Luc Schmitz
Luc Schmitz
Luc Schmitz
Luc Schmitz
Vorig bericht
Sport Talent van het jaar awards.
Volgend bericht
EK RS:X windsurfen en kwalificatie voor de ISAF

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

13 − zeven =

Menu