Round Texel 2017

2017, dit is het eerste jaar dat ik aan de echte ronde van Texel mee mag doen. Vorig jaar had ik me ook ingeschreven alleen mocht ik toen niet mee doen met de ronde om Texel maar wel met de Texel race. Dit jaar stond er wat minder wind dan in 2016 tijdens de Texel race dus wist ik ook nog niet of ik het wel ging halen.

De start van de ronde om Texel is niet zoals de normale starts bij het windsurfen. Het is een wedstrijd waaraan ook catamarans aan meedoen en die zijn met meer dus mogen zij eerst starten. Dit doen ze op een startlijn die in het water ligt van wel meer dan 500 meter lang. Tijdens de start van deze catamarans vliegt er een helikopter over de startlijn die met gekleurde rooksignalen de tijd tot start aangeeft deze start duur 45 minuten. Nadat de catamarans zijn vertrokken mogen wij een tijdje daarna ook weg wij starten vanaf het strand met onze surf set in de hand, dan zal er op het startsignaal een auto voor ons langsrijden waarna hij langs is wij naar het water mogen rennen en gaan varen.

Ik had niet een al te goeie start omdat er steeds in het water anderen in de weg lagen of ik viel zelf. Hierdoor ging ik als 1 van de laatste surfers weg, wel had ik het geluk dat er een hoop andere windsurfers op erg ligt materiaal stonden waaronder Dorian van Rijsselberghe. Dorian was als eerste weg maar wegens zijn lichte materiaal had ik hem ook nog even kunnen inhalen maar zodra hij kon planneren was hij weg. De rest van de race heb ik hem ook niet meer gezien. Ik kwam als derde van techno’s om de halvewindse boei waarna we de upwind in gingen. Hier heb ik deze twee techno’s in kunnen halen en een heel stuk op ze uit kunnen lopen. Omdat de ronde van Texel zo’n lange wedstrijd is garandeert een grote voorsprong niet gelijk dat je de race wint. Ik moest dus hard voorblijven varen ook al doen je handen pijn omdat je ze niet meer kan bewegen en je lichaam verstijft is door het lange staan ik moest goed op de stroming letten dat ik niet te veel de zee op zou gaan hier zou ik namelijk meer stroming tegen moeten, nouja zo was het vorig jaar. En ik ging er dus ook van uit dat het dit jaar ook zo zou zijn. Dit was alleen niet het geval kwam ik later achter toen ik opeens werd ingehaald door twee andere techno’s. Zelfs toen ik bijna aangevaren werd door een boei bedacht ik me nog niet dat de stroming was gedraaid dat had het moment moeten zijn om het te zien maar ik had er nooit over na zitten denken. Toen we de laatste downwind ingingen wou ik ze toch wel heel graag weer inhalen ik had zo lang voorgelegen en voorjaar gebeurde mij hetzelfde, dat wou ik niet nog een keer.

Ik schudden me armen uit zodat er weer bloed naartoe ging lopen en het weer wat minder pijnlijk werd om te pompen. Ik heb toen het laatste beetje energie uit mijn lijf gepompt om als eerste techno bij die finish op het strand aan te komen. Dit lukte me en toen ik op het strand aan kwam hoefde ik alleen nog maar naar de finish tafel te rennen en mijn hand er op te leggen.

Na 4 uur en 13 minuten finishte ik als 19de windsurfer en met een hele hoop ervaring erbij.

Vorig bericht
Coupe de France Martigues
Volgend bericht
European Championships Mondello (YOG Qualifier)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

9 + negentien =

Menu