Medemblik Regatta 2019

Na een korte rust periode was het nu weer tijd om aan het werk te gaan tijdens de Medemblik regatta afgelopen week, een race op eigen water.

Vorige week dinsdag hadden we onze eerste race dag, ik stond ingeschreven bij de grote mannen. Bij de mannen varen ze met een groter zeil en dat houd helaas niet in dat ze minder hard hun best doen. Er stond me dus een zware week voor de boeg, zeker aangezien ik ook nog eens met het foilen mee zou gaan doen (hier later meer over).

“De Medemblik regatta is echt een event om te leren”. Verschillende landen waren naar Medemblik gekomen om zich te meten met de concurrentie. Er waren dus genoeg mensen waar ik wel wat van kon leren, ogen openhouden en goed om je heen kijken kreeg ik mee van me trainers. Het ging dus niet om het resultaat dit keer maar om het leer proces.

De races waren zwaar met verschillende dagen waarop het stevig door waaide en jonges die niet stil stonden op de plank. Toch wist ik wel goeie momenten te pakken. Zo had ik een race waarin ik als 8ste finishte en kwam ik zelfs een keer als 2de boven bij de boei. Mijn trainers waren ook wel een beetje verbaasd toen ik daar al kwam aansurfen.

Naast het racen op de RS:X deed ik ook mee aan de Windfoil races. Deze vonden plaats in de middag na de RS:X. Foilen is het nieuwe windsurfen, je vliegt hier zo’n 50 cm boven het water oppervlak om een soort vleugels die onderwater steken. Met heel weinig wind kan je door deze vleugels al heel hard gaan omdat je bijna geen weerstand hebt van het water.

Zelf had ik nog niet eerder meegedaan aan een grote foil race. Mijn ervaring was dan ook 0%. Tijdens de eerste races ging ik dan ook al fout op de start. Ik had een tekorte aanloop en werd daardoor gelijk ingehaald door andere surfers op de Foil, naarmate we meer races deden begon ik het wel steeds beter te snappen en kreeg ik het steeds beter onder de knie.

Na al die races was ik dan wel helemaal gesloopt en heb ik gelukkig een paar dagen rust. aankomend weekend zal ik weer in Medemblik zijn voor nog een dag racen op de foil.

Luc Schmitz
Luc Schmitz
Vorig bericht
EK RS:X windsurfen en kwalificatie voor de ISAF
Volgend bericht
ISAF jeugd WK 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

een + twee =

Menu