Het allerlaatste RS:X WK, Sorrento, Australië

Als trainingspartner van Lilian de Geus mocht ik mee naar Australië waar het allerlaatste WK RS:X plaatsvond. Hier was ik om 3 weken te trainen met Lil, om daarna het WK te varen. Dit WK was overigens het allerlaatste kwalificatie moment voor de meeste landen. Aangezien Australië niet bepaald om de hoek ligt, waren alleen ‘s werelds allerbeste windsurfers aanwezig.

Gelijk vanuit het vliegtuig ben ik het water op gegaan voor onze eerste training. Niet te lang maar gewoon even kijken, hoe is de locatie? We merkte gelijk dat de wind extreem shifty en on/off was en zagen dit in het verloop van de week ook elke dag terug komen. Vaak zit er een patroon in de wind maar hier was hij elke dag anders en dus onvoorspelbaar waardoor wij wisten dat het een lastige week zou worden.

Op onze tweede trainingsdag hebben we gelijk het mooie van Australië mogen ervaren. Een groep van 20 dolfijnen die met ons kwamen spelen. rondjes om ons heen en vlak voor ons uit het water springen, en dit voor 45 minuten lang. Zo had ik het nog nooit mogen meemaken en was super gaaf om te zien.

WK RSX: Met in totaal 70 deelnemers bij de mannen, een stuk minder dan de normale 120 man die er te vinden zijn op de startlijn. Ging dit alles bepalende WK voor een aantal surfers, waaronder Kiran & Dorian, van start. Voor de meeste was het een strijd voor een Olympisch ticket voor mij een strijd om zo veel mogelijk ervaring op te doen.

Ik heb aardig wat high level events mee mogen draaien maar zo hoog als het niveau hier was heb ik het nog nooit gezien, op 3 Australiërs na was het Niveau extreem hoog. Het was dan ook even schakelen op de eerste racedag. Ik wist vaak een goede eerste upwind neer te zetten maar afmaken, daar maakte ik nog te veel fouten voor. Zo nu en dan zat ik voor Dorian of Sil (Hoekstra) maar door hun ervaring waren zij mij vaak net te slim af.

Na 2 dagen qualifiers kwam ik in de Silver fleet, niet onverwachts aangezien het niveau extreem hoog is en ik de hele winter op mijn foil heb gestaan. Toch hoopte ik meer vooraan te kunnen varen in de Silver Fleet, zo nu en dan zat er een goeie race bij. Zo zag ik een windshift als een van de enige uit het veld en wist daardoor mijzelf naar de 2de plaats te werken in de race, helaas werd ik wel ingehaald en uiteindelijk 5de maar alsnog dit was mijn beste resultaat van de hele week.

Ik merkte dat ik voor het foilen andere spieren gebruikte dan dat ik op de RSX deed, want na elke dag, was ik helemaal gesloopt. Wel is het onwijs leerzaam geweest. Niet alleen in het surfen maar ook in hoe om te gaan met media. Omdat dit de allerlaatste kwalificatie race was voor de spelen van kir & dor was er een volledig media team mee gekomen uit Nederland om alles vast te leggen. Hierdoor heb ik ook een aantal interviews kunnen geven en merkte dat het voor mij steeds makkelijker werd om goed te praten voor de camera.

Naast het windsurfen hebben we ook tijd gehad om wat leuke dingen te doen, zo zijn we wezen surfen (golfsurfen) en hebben we kangoeroes en koala’s gezien. Wat mij opviel was hoe aardig en behulpzaam alle mensen waren in Australië, zo hebben we meerdere keren een slaapplek aangeboden gekregen van mensen die we gewoon op straat tegen kwamen. In een land als Nederland zie je dat niet snel voorkomen.

Voor mij is deze maand onwijs waardevol geweest in alles wat ik hier heb mogen leren, daarnaast was het een trip die ik niet snel meer zal vergeten.

Hieronder nog een aantal foto’s en video’s van daar.

Vorig bericht
Vliegend trainen in het Spaanse Santa Pola
Volgend bericht
Het allereerste IQFOiL EK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

16 + een =

Menu