Foilen is officieel Olympisch

World Sailing heeft na dagen lang vergaderen dan vandaag het besluit gemaakt dat het nieuwe foilen de nieuwe Olympische windsurf klasse zal worden voor 2024. Hiermee vervangt het de Olympische RS:X.

De plank waar ik dagelijks op train gaat eruit en het moderne windfoilen wordt Olympisch. Dit is een uitkomst waar ik erg blij mee ben! het windsurfen zat in een dip en sinds het foilen er is stappen steeds meer mensen weer op het board om te vliegen.

wat is windfoilen nou precies? bij het windfoilen of ook wel foilen heb je een draagvleugel onder je board die in het water steekt. Deze draag vleugel zorgt ervoor dat je uit het water wordt getild waardoor er bijna geen weerstand is. het gaat dus super hard zonder dat er veel wind voor hoeft te staan. Ook is het muisstil, aan het begin is dat nog wel even wennen maar het is eigelijk wel heel erg vet. Wanneer we nu naast elkaar varen zouden we in principe een heel gesprek kunnen houden terwijl we met zo’n 50 km/h vlak boven het water vliegen.

Het foilen zal net als bij de RS:X een one design klasse worden. Dit houdt in dat al het materiaal hetzelfde moet zijn tijdens de races, hiervoor is een speciaal board en zeil gemaakt door Starboard en Severne, andere merken kunnen het design overnemen en ook de boards en zeilen gaan maken. de klasse zal IFoil gaan heten.

Naast dat we zullen gaan vliegen zal er nog wel af en toe gebruik worden gemaakt van de fin zoals we dat nu doen, dit zal alleen gebeuren wanneer de wind te hard is om te kunnen foilen 30+ knts.

IFoil Board met Foil
IFoil in actie
Vorig bericht
NK shortboard (foilen)
Volgend bericht
Vliegend trainen in het Spaanse Santa Pola

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

dertien + een =

Menu