European Championships RS:X Sopot, Poland

Geen reacties

Tussen 19 en 25 augustus vond het EK RSX plaats in Sopot, Poland. Dit zou mijn tweede RSX event worden na de eerdere afgang van het WK in Penmarch, Frankrijk.

Ik begon de week lekker, in race 1 kwam ik als 3de om de bovenboei, de wind was erg licht en het was dan ook zwaar om vooraan te blijven. Race 1 finishte ik als 6de. Een resultaat waar ik zelf al erg blij mee was. Race 2 wou ik beter doen en kwam dan ook als 1ste om de bovenboei. Helaas haalde een Frans man mij in tijdens de halve wind. De wind viel er volledig uit en er kon niet meer geplaneerd worden. We gingen de downwind in zonder wind. Helaas kwam er na een aantal minuten zonder wind te varen een windvlaag van boven waarmee de jongens achter mij zo naar voor kwamen. Ik verloor mijn plek en eindigde de race als 9de. We deden nog één race die wat minder ging, helaas een 21ste plek. Overal was ik zeer tevreden met mijn resultaat van de eerste dag en hoopte dan ook de volgende dag nog zo’n resultaat neer te zetten.

Dag 2 begon weer lekker een 9de plek. De daarop volgende races waren gemiddeld een 16 en een 13de plaats. Nog een dag waar het niet slecht ging en goed op terug kon kijken.

Dag 3: Vandaag begonnen de finales. De wind was zo’n 180 graden gedraaid en het was zwaar bewolkt. De eerdere dagen was de wind nog redelijk zichtbaar waardoor ik de shifts meestal zag. Vandaag was het anders. Ik was er niet helemaal bij met mijn hoofd en miste het grootste deel van de shifts/vlagen. Ik vaarde een 33, 28 en een 30. Ik was niet tevreden en hoopte dan ook de volgende dag beter te varen.

Dag 4: Het begon met regen en helemaal geen wind, uitstel. We moesten dus wachten op de wind iets wat we ondertussen wel gewend zijn. Rond een uur of twee was het toch echt zo ver. Na een paar uur wachten ging de uitstel naar beneden en mochten we het water op. Het was een tussen windje. Iets waar ik nog erg veel moeite mee heb. In de eerste twee races van de dag vaar ik een 29ste plek. Na de eerste twee races viel de wind weg en moesten we op het water wachten tot er weer wat wind zou zijn. Na een uurtje wachten konden we starten. Op de helft van de race vloog de wind er volledig uit, de race werd verkort. Ik koos de juiste kant en pompte recht tegen de wind in. Met deze wind vaar je echt op kracht, het was dan ook zwaar. Ik haalde een hoop jongens in en het lukte me om als 13de te finishen, eindelijk een resultaat om tevreden over te zijn.

Dag 5, onze laatste dag. We hadden nog 1 race te varen daarna zouden we klaar zijn. De top 10 vaart op deze dag de zogenaamde Medal Race. Aangezien ik niet in de top 10 zat vaarde ik in de Fleet race. Het waait niet hard. 1 race is dus in een keer jezelf helemaal kapot pompen. Ik pompte zo hard als ik kon en finishte de race als 9de. Had beter gekund, een paar domme foutjes die ik een volgde keer beter zou kunnen aan pakken.

Met deze week gevaren te hebben eindigde ik op de 25ste plaats. Aangezien ik nog maar 16 ben deed ik mee in 2 classes die samen varen. De U19 (onder 19 jaar oud) en in de U17 (onder 17 jaar oud). In de U17 werd ik 4de, ik had natuurlijk liever in de top 3 gestaan maar was wel tevreden met mijn resultaat.

Luc Schmitz, NED-115

Vorig bericht
European Championships Mondello (YOG Qualifier)
Volgend bericht
#RoadToBuenosAires

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

zeventien − 3 =

Menu